Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ  

Καθώς βιώνουμε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την πατρίδα μας, όπου οι ειδήσεις που ακούμε μόνο χαρά δεν μας δίδουν, το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς αποτελεί από μόνο του ένα αισιόδοξο γεγονός.

Από σήμερα και πάλι εισέρχεσθε στο στάδιο του αγώνα για παιδεία! Βρίσκεσθε στο χώρο του σχολείου, μέσα στον οποίο ξυπνά το όραμα για έναν κόσμο διαφορετικό από τον κόσμο της κρίσεως, της καταθλίψεως, των κακών μηνυμάτων!

Συναντάτε τους φίλους και συμμαθητές σας! Συνεργάζεσθε με τους καθηγητές σας και όλους όσους θέλουν να συμβάλουν στην πρόοδό σας! Η ζωή σας και πάλι γίνεται διαφορετική από αυτήν των μεγαλυτέρων, όσους κόπους και όσες δυσκολίες κι αν αυτό κρύβει!

Είσαστε νέοι! Αυτό είναι μεγάλη ευλογία! Η ελπίδα όλων στρέφεται προς εσάς! Εσείς έχετε την δύναμη και την ζωντάνια της νεότητάς σας! Ακόμη και αν οι αξίες με τις οποίες σας μεγαλώνουμε δεν μαρτυρούν πνευματική υγεία, η ελευθερία της συνειδήσεώς σας και η δύναμη της αγάπης που πάντοτε εσείς ως νέοι νιώθετε, αποτελούν την βάση για να γίνει ο κόσμος καλύτερος!

«Μηδείς σου της νεότητος καταφρονείτω» (Α’ Τιμ. 4, 12), λέει ένας λόγος του Αποστόλου Παύλου προς τον μαθητή του Τιμόθεο, που έγινε επίσκοπος Εφέσου σε νεαρή ηλικία. Κανείς, παιδιά μου, λέει η Εκκλησία, να μην περιφρονή την νεότητά σας!

Αλλά ούτε κι εσείς να την αφήνετε να σπαταλιέται άσκοπα! Τώρα που προετοιμάζεσθε να πάρετε στα χέρια σας αυτόν τον αποτυχημένο. εξ αιτίας των αμαρτιών μας και των λανθασμένων προσανατολισμών μας, κόσμο, αξιοποιήστε τον χρόνο σας! Αντλήστε γνώσεις από όπου είναι δυνατόν! Αξιοποιήστε όλα τα μέσα που η εποχή μας σας προσφέρει! Πρωτίστως όμως, αγωνιστείτε να γνωρίσετε για ποιόν λόγο ζήτε!

Η Εκκλησία μας αυτό σας προσφέρει και αυτό εύχεται στο Θεό! Να γίνει το σχολείο αφορμή να αναζητήσετε νόημα στη ζωή σας! Να μην κολλήσετε στον εαυτό σας και στην καταστροφική νοοτροπία του «Όλα επιτρέπονται», αλλά να αγωνιστήτε όλοι μαζί να προοδεύσετε και να χτίσετε έναν κόσμο στηριγμένο στις αξίες του σεβασμού και της αγάπης για τον άλλο, στο φιλότιμο, την ελπίδα και την λεβεντιά να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και όχι να φορτώνουμε τα βάρη και τα χρέη στους άλλους! Σ’ αυτόν τον δρόμο οδηγεί η πίστη στον Χριστό! Και σ’ αυτήν την πορεία να θεωρήτε πάντοτε ότι η Εκκλησία είναι στο πλευρό σας!

Καλή κι ευλογημένη σχολική χρονιά και σε εσάς και στους καθηγητές σας και σε όλους όσους αγωνίζονται μαζί σας!

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

†Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: