Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Μήνυμα σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιου

Αγαπητά μου παιδιά,
 Το σχολείο σας ανοίγει και πάλι τις πόρτες του και σας καλεί να ανακαλύψετε τον καλύτερο εαυτό σας. Αν αποφασίσετε να το δείτε, όχι σαν ένα χώρο πίεσης και άγχους αλλά σαν μία ευκαιρία ανακάλυψης των δυνάμεών σας, των χαρισμάτων σας και των ικανοτήτων σας, ο χώρος αυτός θα γεμίσει χρώματα φωτεινά, πού δεν θα μπορέσουν να τα θαμπώσουν, ούτε οι δυσκολίες, ούτε τα προβλήματα.
Το σχολείο, πού σας υποδέχεται σήμερα, σας χρειάζεται. Το μυστικό του, μυστικό της ιδιας της ζωής, δε βρίσκεται μόνο στις πολλές γνώσεις του νου αλλά στην ικανότητα της καρδιάς να πλαταίνει, να αγκαλιάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους, να αγαπάει.
Σήμερα ξεκινάει μια νέα σχολική χρονιά. Όμως, ένας καινούργιος κόσμος έχει ξεκινήσει ήδη την πορεία του. Κρύβει μυστικά, πού σας καλεί να ανακαλύψετε. Κρύβει ευκαιρίες, πού σας καλεί να εκμεταλλευτείτε. Κρύβει όμως και δυσκολίες, πού σας καλεί να αντιμετωπίσετε. Και μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες, είναι η απομόνωση των ανθρώπων, η αδιαφορία για τον διπλανό, ο φόβος, πως κάποιος ξένος θα μας κλέψει την ατομική μας απόλαυση. Την ώρα πού διαφημίσεις και τηλεοράσεις, μας φωτίζουν αστέρες, πού δεν ξέρουν ούτε να χαίρονται, ούτε να αγαπούν, η Εκκλησία μας σας καλεί να αναζητήσετε τον Θεό της Αγάπης και να μιμηθείτε την δική του αγάπη για τον κόσμο.
Κάθε άνθρωπος, όποια κι αν είναι η ηλικία του, μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής αυτής της λύσης. Ο καθένας έχει πάντα κάτι να προσφέρει, την ώρα πού η δυσκολία χτυπάει την πόρτα του διπλανού μας, ακόμη και του ίδιου μας του σπιτιού. Ενώ όλο και συχνότερα θα ακούγεται ὁ όρος «κρίση», εσείς, τα παιδιά, οι μαθητές του Γυμνασίου ἦ του Λυκείου, μπορείτε να βρείτε απαντήσεις. Τα χρήματα δε φτάνουν, ίσως γιατί μάθαμε να περιμένουμε τη χαρά μόνο απ’ αυτά. Κι όμως, εκείνη μας περιμένει στην συμπαράσταση, ακόμη και προς τούς ίδιους τούς γονείς σας, στην στήριξη του φίλου σας, στην πίστη στον Θεό. Μέσα από εκεί θα καταλάβουμε τί αληθινά χρειαζόμαστε, πόσα πρέπει να αγοράσουμε και πόσα μα πόσα, αν και στοιχίζουν πολλά, μας είναι πραγματικά άχρηστα.
Την ώρα, πού πολλοί μιλάνε για δύσκολους καιρούς, επειδή δεν θα μπορούν να ξοδεύουν όσο ξόδευαν, εσείς, μειώνοντας όσο μπορείτε τις απαιτήσεις σας, θα μπορείτε να μιλάτε για μία ευκαιρία να συμπαρασταθείτε έμπρακτα στο σπιτικό σας, στην παρέα σας, στην πόλη σας και συγχρόνως να ετοιμάζεστε να δημιουργήσετε μια αληθινά καλύτερη πατρίδα συμπόνιας και δικαιοσύνης, μέσα από μικρές καθημερινές νίκες ξεπεράσματος του εαυτού σας και έγνοιας για τούς διπλανούς σας, μικρούς και μεγάλους.
Οι καιροί πού έρχονται μας χρειάζονται όλους. Κάντε το σχολείο σας εργαστήρι ελπίδας, χαράς και αλληλεγγύης για όλη την κοινωνία πού ζούμε. Χρειαζόμαστε τον καλύτερο εαυτό σας. Από μας έχετε τις καλύτερες ευχές και όλη μας τη συμπαράσταση στον νέο σας αγώνα.
Κι εγώ, ως Πατέρας σας πνευματικός, εύχομαι με όλη μου την καρδιά, η δύναμη, η χαρά και η αγάπη του Χριστού μας να μην λείψει ποτέ από τις καρδιές σας.
Καλή χρονιά και ευλογημένη!
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: