Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

ΠΡΩΤ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΟΥΣΜΑ 

Όπως μας δόθηκε η ευκαιρία να σημειώσουμε η ύπαρξη των Αγίων Αγγέλων θεμελιώνεται στην Ορθόδοξη πίστη μας και στη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας.

Για διάφορα άλλα θέματα, θέματα τακτικής και πορείας, ίσως μπορούμε να διαφωνούμε και να έχουμε μια κάποια αντίθετη με την Εκκλησία άποψη, όμως σε θέματα πίστεως δε δικαιολογείται αντίθεση, αλλά αποδοχή. Και φυσικά αυτό ισχύει για τα πιστά Της μέλη. Οι υπόλοιποι μπορούν να αμφισβητούν και να πετροβολούν τις θέσεις μας...

Η ύπαρξη των Αγίων Αγγέλων ομολογείται στη Βίβλο, Παλαιά και Καινή Διαθήκη, και αιώνες τώρα διδάσκεται από την Ιερή Παράδοσή μας. Εκ των πραγμάτων εγώ κι εσείς που έχουμε βαπτιστεί και που ομολογούμε ή δηλώνουμε πως είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί, δεν μπορούμε και δε μας επιτρέπετε να μην αποδεχόμαστε την ύπαρξη του αγγελικού και αρχαγγελικού κόσμου.

Πολλοί καλοπροαίρετα ή όχι, αναρωτιούνται: Ποιο είναι το έργο και ποια η διακονία των Αγίων Αγγέλων; Ποιος ο λόγος της ύπαρξής τους; Βέβαια μελετώντας ο οποιοσδήποτε τη Βίβλο ή διαβάζοντας τους βίους των Αγίων μας, εύκολα μπορεί να συμπεράνει την απάντηση, όμως για τις ανάγκες του αναγνωστικού μας κοινού εμείς ας σημειώσουμε λίγες σχετικές σκέψεις.

Αυτός καθ’ αυτός ο όρος, η ονομασία, ο χαρακτηρισμός «Άγγελος», δηλώνει ποιο ήταν και είναι το έργο ή η διακονία των ουράνιων αυτών δυνάμεων. Ο όρος προέρχεται από το ρήμα «αγγέλλω» που σημαίνει μεταβιβάζω είδηση, προμηνύω, αναγγέλλω κάτι, ανακοινώνω, γνωστοποιώ. Άρα, η ονομασία Άγγελος είναι δηλωτικό της φύσης, της υπηρεσίας και του λειτουργήματός τους. Οι ασώματες δυνάμεις είναι οι αγγελιοφόροι του Θεού και όχι μόνο. Είναι τα αγνά και καθαρά πλάσματα του Τριαδικού Θεού που επάξια και ακατάπαυστα Τον βλέπουν, Τον δοξολογούν και Τον υμνούν. Θυμίζω το όραμα του Ιακώβ στην περιοχή Βαιθήλ (Γεν. 28, 12-13), την οπτασία του Προφήτη Ησαΐα με τους Αγγέλους να ψάλλουν το «Άγιος, Άγιος, Άγιος είναι ο Κύριος του σύμπαντος, όλη η γη είναι από τη δόξα Του γεμάτη» (Ησ. 6, 2-4) και τη νύχτα εκείνη της Γέννησης του Χριστού τον αγγελικό ύμνο: «Δόξα στον ύψιστο Θεό και ειρήνη στη γη, η αγάπη και η σωτηρία ήλθε στους ανθρώπους» (Λουκ. 2, 13-14).

Ο Απόστολος Παύλος χαρακτηρίζει τους Αγίους Αγγέλους ως «λειτουργικά πνεύματα» που αποστέλλονται από το Θεό – κι αυτό αξίζει να το προσέξουμε – «εις διακονίαν», να διακονήσουν όσους θέλουν κι αγωνίζονται να κληρονομήσουν τη Βασιλεία του Θεού (Εβρ. 1, 14). Ούτε λίγο, ούτε πολύ οι Άγιοι Άγγελοι είναι διάκονοι, υπηρέτες, καθοδηγητές, υποστηρικτές, συναγωνιστές, προστάτες δικοί μας! Σταλμένοι πλάι μας από το Θεό της αγάπης, για να κληρονομήσουμε τον Παράδεισο! Κι αυτό είναι το δεύτερο και σωτήριο για μας έργο τους.

Ο Ιερός Χρυσόστομος τονίζοντας τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους Αγίους Αγγέλους και στους ανθρώπους σημειώνει: «Είναι μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στους Αγγέλους και τους ανθρώπους. Εμείς έχουμε σώμα, εκείνοι είναι ασώματοι. Εκείνοι δοξολογούν, προσκυνούν το Θεό κι αδιάκοπτα στέλνουν με πολύ κατάνυξη και τρόμο σ’ Αυτόν τους μυστικούς τους ύμνους, ενώ εμείς μερικές μόνο φορές προσευχόμαστε ή και αντικαθιστούμε την προσευχή με χίλιες δύο άλλες υποχρεώσεις και θελήσεις μας». Ακόμη κατά τον ίδιο Πατέρα «οι Άγιοι Άγγελοι είναι πιο φιλόστοργοι από τους ανθρώπους, πολύ πιο σπλαχνικοί από εμάς».

Ο Θεός δεν είχε ούτε και έχει ανάγκη από ...υπηρετικό προσωπικό. Οι ουράνιες αγγελικές δυνάμεις, όπως καταφαίνεται στην Αγία Γραφή, δοξολογούν το Θεό γιατί θαυμάζουν την απέραντη αγάπη Του στον άνθρωπο και Τον υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο για τη δική μας σωτηρία. Κι αυτό είναι το εντυπωσιακότερο! Ως δημιουργήματα του ίδιου Πλάστη, ως αδελφοί μας, οι Άγιοι Άγγελοι επιθυμούν τη σωτηρία μας και γι’ αυτόν το λόγο άγρυπνα μάς παραστέκουν, ως φύλακες άγγελοι, στο διάβα της ζωής μας˙ από τη στιγμή της σύλληψής μας στη μήτρα της μάνας μας, ως το τέλος, το θάνατο...

Πηγή: Εφημερίδα Εμπρός, 4 Ιουλίου 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: