Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΟΣΥΝΗΣ



 Γίγαντας της ιεροσύνης χαρακτηρίστηκε πρόσφατα και αυτό όχι τυχαία. Ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, Ειρηναίος, για 59 ολόκληρα χρόνια, από το 1946 οπότε και χειροτονήθηκε διάκονος-πρεσβύτερος, διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στα εκκλησιαστικά πράγματα όχι μόνο της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου αλλά ολόκληρης της Κρήτης. Η δράση του σεμνού ιεράρχη, που σπάνια φορούσε καινούριο ράσο και τα παπούτσια του συνήθως δεν ήταν γυαλισμένα, γιατί είχε άλλο σκοπό στη ζωή του, απλώθηκε και πέραν της Ελλάδας, αποτελώντας παράδειγμα για όλους τους ιερωμένους. Η newspepper επιχειρεί να φωτίσει το έργο και τη δράση του σεβασμιότατου Μητροπολίτη, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην ανιδιοτελή προσφορά και στη στήριξη όσων ζήτησαν τη βοήθεια του. Και η στιγμή, που κανείς δεν περίμενε και όλοι απεύχονταν, έφτασε. Ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, Ειρηναίος, ο παππούς, όπως συνηθίζουμε να τον αποκαλούμε, υποβάλλει στις 6 Ιουνίου την παραίτηση του από την ενεργό αρχιεροσύνη στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ. Τιμόθεο.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ.κ. Ειρηναίος (Κατα Κοσμων Μιχαηλ Γαλανάκης), γεννήθηκε7 Νοεμβρίου 1911 στο Νεροχώρι Αποκορώνου. Ο κ.κ. Ειρηναίος σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Κρήτης (1927-1931) – Στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1932-1937). Παρακολούθησε σαν μετεκπαιδευόμενος Θεολογία και Κοινωνιολογία στα καθολικά Πανεπιστήμια Λίλλης και Παρισίων. Χρημάτισε λαϊκός καθηγητής Θεολόγος σε διάφορα Σχολεία του Νομού Χανίων (1938-1945). Εκαρη Μοναχος εις την Ιερα Μονη Αγίας Τριάδος Το ετος 1946 χειροτονήθηκε διακονος και κατόπιν πρεσβύτερος και επειτά του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Χρημάτισε Υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Τα έτη 1950-52 παρέμεινε στη Γαλλία για ευρύτερες σπουδές. Το 12 Δεκέμβριο 1957 ο Άρχιμ. Ειρηναίος Γαλανάκης εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου. Το 1971 εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης της νεοσύστατης Ελληνορθόδοξης Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας. Το 1982 ο Μητροπολίτης Ειρηναίος, χάρη στην επιμονή του κλήρου και των πιστών των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου, επανήλθε και πάλι στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Το κοινωνικό έργο του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου δεν είναι εύκολο να καταγραφεί, καθώς εκτός από τα ιδρύματα, τις σχολές, τα οικοτροφεία, τις αναπτυξιακές εταιρίες, κ.λ.π., για τα οποία είχε την πρωτοβουλία και βοήθησε στην ίδρυση τους, άπειρες είναι οι περιπτώσεις που ο σεβασμιώτατος προσέφερε τη βοήθεια του σε μεμονωμένα άτομα. Επί της ιεραρχείας του και χάρη στις ενέργειες του ιδρύθηκαν και οικοδομήθηκαν: Τα μαθητικά Οικοτροφεία, (Καστέλλι, Κάντανο, Παλαιόχωρα, Κολυμπάρι, Βουκολιές κ.λ.π.) Οι Τεχνικές Σχολές Καστελλίου, (οι Σχολές του σημερινού ΤΕΕ και ΤΕΣ Κισάμου) Η Οικοκυρική Σχολή Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (Κολυμπάρι) Ο νέος Μητροπολιτικός Ναός Καστελλίου (Ευαγ. Θεοτόκου) Το Αννουσάκειο Γηροκομείο – Θεραπευτήριο (Καστέλλι) Η Σχολή Κωφαλάλων (Καστέλλι) Τα Πνευματικά Κέντρα Κισάμου (Αγ. Σπυρίδωνος και Ευαγ. Θεοτόκου και Σπηλιάς) Το Tυροκομείο Σκάφης Σελίνου Το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης (Κολυμπάρι) Το ΚΕΤΕΧ Ταυρωνίτη Ανακαινίσθηκαν επίσης οι Ιερές Μονές Παρθενώνος και Χρυσοσκαλιτίσσης Κισάμου. Ακόμη επί αρχιερατείας του Ειρηναίου Γαλανάκη και με τη συνεργασία άλλων κοινωνικών παραγόντων δημιουργήθηκε η ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης), η ΕΤΑΝΑΠ (Εταιρεία Αναπτύξεως Αποκορώνου), η Εταιρεία Αναπτύξεως Σελίνου και η ΑΝΕΝ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου).Επίσης Ο Σεβ. υδρύει το Κοινοφελές Ιδρυμα "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ" και το Εθνικό ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ". Την περίοδο που ο Σεβασμιώτατος βρισκόταν στη Γερμανία (1971-1981) αναγνωρίστηκε η Ελληνορθόδοξη Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας ως τρίτη επίσημη εκκλησία στη χώρα (έτος 1974), οικοδομήθηκε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός και το Μητροπολιτικό Μέγαρο στη Βόννη και πολλοί άλλοι ναοί σε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, παράλληλα με το λειτουργικο-ποιμαντικό του έργο, είναι συγγραφέας και έχει γράψει άρθρα σε πολλά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ως Αρχιμανδρίτης και Επίσκοπος ο Ειρηναίος Γαλανάκης έγραψε: 1. Ο Διδάσκαλος της Θρησκείας. Αθήναι, 1949 2. Ο Ποιητής των ωραίων ψυχών. Αθήναι, 1950, 1964 3. Πορείες κι αλήθειες για τον αγαπημένο μου Χριστό. Αθήναι, 1954 4. Αθάνατα λόγια. Χανιά, 1954 5. Μια ιδιαίτερη αποστολή. Στην χριστιανή γυναίκα της εποχής μας. Χανιά, 1956 6. Θρησκεία και Ζωή. Χανιά, 1957 7. Γυναικείαι προσωπικότητες της Βίβλου. Χανιά, 1958 8. Προς ένα χριστιανικό γάμο. Χανιά, 1960 9. Η πολιτική ευθύνη του Χριστιανού. Καστέλλι, 1963 10. Από το Μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας. Το μήνυμα της Παναγίας στο σύγχρονο κόσμο. Καστέλλι, 1964 11. Το προσκύνημα του Γκιώνα. Καστέλλι, 1966 12. Το νόημα της ζωής. Καστέλλι, 1966 13. Ο Χριστός σημάδεψε τη Κρήτη. Αθήναι, 1969 14. Εκκλησία και σύγχρονος κόσμος. Αθήναι, 1971 15. Η αποστολή της Ελληνικής Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο. Βόννη, (Γερμανία), 1973 16. Στρατευομένη Εκκλησία. Βόννη, 1975 17. Από ’δω πέρασαν οι Έλληνες. Βόννη, 1978 18. Συνεργασία – Αλληλεγγύη απόδημου και ντόπιου Ελληνισμού. Βόννη, 1979 19. Επανάσταση των συνειδήσεων. Αθήναι, 1984 20. Ομιλία στ’ αποκαλυπτήρια μνημείου του εθνομάρτυρα επισκόπου Κισάμου & Σελίνου Μελχισεδέκ Δεσποτάκη (1821). Κίσαμος, 1984 21. Η χειραφέτηση της γυναίκας στην Ελληνορθόδοξη παράδοση. Χανιά, 1986 22. Μαρτυρία Ειρήνης. Καστέλλι, 1987 23. Μηνύματα ευθύνης και αφύπνισης. Χανιά, 1988 24. Το Τάξιμό μου. Χανιά, 1990 25. Από τις Εορτές της Εκκλησίας μας. Χανιά 1999

Δεν υπάρχουν σχόλια: