Σάββατο 31 Μαΐου 2008


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Τιμητική εκδήλωση για την 555η επέτειο από την Άλωση της Πόλης πραγματοποιήθηκε χθες από την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, το Δήμο Χανίων και την Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Χώρας στο Ενοριακό Πολιτιστικό Κέντρο «Κωνσταντινουπολειάδα».
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου κ.κ. Νεκτάριος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα: “Κωνσταντινούπολη και Οικουμενικό Πατριαρχείο” τόνισε μεταξύ άλλων τους άρρηκτους δεσμούς που ενώνουν την Εκλησσία της Κρήτης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Από την πλευρά του ο Προιστάμενος της Ενορίας Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Σαπουνάκης επεσήμανε ότι «για άλλη μια χρονιά η ενορία μας τιμά την επέτειο από την Άλωση της Πόλης. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Πνευματικό μας Κέντρο ονομάζεται «Κωνσταντινουπολειάδα» παραπέμποντας σε αυτή την ιστορική επέτειο.
Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης μνημόσυνο για τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τους συν αυτώ Μάρτυρες της Αλώσεως και Υπερασπιστές της Πόλεως. Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση πλαισίωσε τεσσαρακονταμελής Χορωδία και Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου «Ιωάννης Μανιουδάκης» καθώς και ο «Βυζαντινός Χορός Χανίων» υπό τη διεύθυνση του μουσικοδιδάσκαλου κ. Ιωάννου Καστρινάκη, οι οποίοι τραγούδησαν τραγούδια και ύμνους της πόλης και της Μικράς Ασίας.
Το παρόν έδωσε οι Σεβ. Μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός
και Γάνου και χώρας κ.κ. Νεκτάριος, ο αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Σαματάς καθώς και πολιτικοί και στρατιωτικοί φορείς του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: