Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΝΑΟΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ποιμαντορική Εγκύκλιος Χριστουγέννων 2011

«Την τρυφήν εν κρυφή εύρομεν, δεύτε λάβωμεν τα του παραδείσου ένδον του σπηλαίου».

Eορτή της του Χριστού γεννήσεως, εορτή της του Θεού ενανθρωπήσεως, εορτή της εκουσίου κενώσεως του Πλάστου χάριν του πλάσματος, και ο ιερός υμνογράφος μας καλεί να συμμετάσχουμε σε αυτή την εορτή όχι με τον συνήθη τρόπο του εορτασμού των κοσμικών γεγονότων και πανηγύρεων αλλά με τον τρόπο που αρμόζει στο μέγα αυτό και ουράνιο γεγονός του μυστηρίου της θείας οικονομίας.
Και η πρόσκληση αυτή δεν έχει ως στόχο να μας στερήσει τη χαρά· δεν έχει ως σκοπό να περιορίσει την ευφροσύνη που μας προσφέρει η εορτή. Αντίθετα έχει ως σκοπό και στόχο να μας δείξει τον δρόμο προς την αληθινή απόλαυση της χαράς και την πραγματική μετοχή μας στην εορτή των Χριστουγέννων.
«Την τρυφήν εν κρυφή εύρομεν, δεύτε λάβωμεν τα του παραδείσου ένδον του σπηλαίου».
Αν αναζητήσουμε την χαρά στην εξωστρέφεια, στα λαμπρά στολίδια και τα εντυπωσιακά δώρα· αν αναζητήσουμε την τρυφή στα εορταστικά δείπνα και στα πολυτελή ενδύματα· αν αναζητήσουμε την απόλαυση στα ταξίδια και τις κοσμικές εκδηλώσεις, τότε δεν θα τη βρούμε. Γιατί ο αίτιος της χαράς, ο Χριστός, δεν βρίσκεται μέσα σε αυτά τα κοσμικά και επίγεια πράγματα, δεν έχει σχέση ούτε με την πολυτέλεια ούτε με τον πλούτο. Ως μη έχων που την κεφαλήν κλίναι ήλθε στη γη για χάρη μας· ως βρέφος εσπαργανωμένο, στη φάτνη των αλόγων ζώων ανακλίθηκε. Και όμως αυτός είναι ο άρχων της ειρήνης· αυτός είναι η ευδοκία του Θεού· αυτός είναι ο πρόξενος της χαράς όλης της ανθρωπότητος· αυτός είναι ο αίτιος και της δικής μας χαράς όχι μόνο σήμερα, εορτή της γεννήσεώς του, αλλά σε όλη μας τη ζωή.
Να γιατί η χαρά και η απόλαυση της εορτής των Χριστουγέννων δεν βρίσκεται εκεί που συνήθως εμείς οι άνθρωποι την αναζητούμε· δεν βρίσκεται εκεί που συνήθως αγωνιούμε να φθάσουμε, νομίζοντας ότι θα την συναντήσουμε· δεν βρίσκεται στα πράγματα για τα οποία θλιβόμεθα, επειδή δεν μπορούμε να αποκτήσουμε.
Η τρυφή, η βαθειά και εσώτερη απόλαυση της εορτής της γεννήσεως του Χριστού, βρίσκεται κρυμμένη μέσα στο σπήλαιο της Βηθλεέμ· εκεί βρίσκονται τα δώρα του παραδείσου που έφερε ο Χριστός στη γη με την ενανθρώπισή του· εκεί βρίσκεται ο ίδιος ο παράδεισος, τον οποίο αγωνιωδώς ψάχνει ο άνθρωπος της εποχής μας, έστω και αν δεν το παραδέχεται· εκεί βρίσκεται ο Χριστός, ο οποίος μας χαρίζει με την παρουσία του την χαρά, «ην ουδείς αίρει αφ᾽ ημών», και την ειρήνη, «την πάντα νουν υπερέχουσαν».
Στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, λοιπόν, αδελφοί μου, ας σπεύσουμε όλοι σήμερα, αν θέλουμε να αισθανθούμε τη χαρά της μεγάλης εορτής. Εκεί ας σπεύσουμε, αν θέλουμε να ζήσουμε ουσιαστικά αυτή τη μεγάλη ημέρα.
Ας σπεύσουμε με διάθεση ταπεινοφροσύνης, γιατί κανείς υψηλόφρων, κανείς εγωιστής, κανείς υπερόπτης δεν μπορεί να εισέλθει στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ, όπου βρίσκεται ο κενώσας εαυτόν για χάρη του ανθρώπου Θεός.
Ας σπεύσουμε με διάθεση υπακοής, σαν αυτή που έδειξε από την πρώτη στιγμή του Ευαγγελισμού της η Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας, ώστε να αξιωθεί να κρατήσει τον Υιό του Θεού εσπαργανωμένο στη μητρική της αγκάλη.
Ας σπεύσουμε με διάθεση εμπιστοσύνης στην αγάπη του Θεού για μας, σαν αυτή που έδειξε ο μνήστωρ Ιωσήφ αναλαμβάνοντας την προστασία της Παναγίας μας.
Ας σπεύσουμε με πίστη, σαν αυτή που έδειξαν οι ποιμένες στο απρόσμενο θαύμα του ουρανού που αποκαλύφθηκε μπροστά τους.
Ας σπεύσουμε με λαχτάρα και αφοσίωση, σαν αυτή που έδειξαν οι εξ ανατολών μάγοι, που έφθασαν έως Βηθλεέμ για να τον προσκυνήσουν, και ας τα προσφέρουμε όλα αυτά ως δώρα στον δι᾽ ημάς ενανθρωπήσαντα Υιό και Λόγο του Θεού. Και τότε θα αξιωθούμε και εμείς να λάβουμε τα δικά του δώρα, δώρα του παραδείσου, μέσα στο σπήλαιο της δικής μας ψυχής, που θα αναγεννηθεί με τη Χάρη του. Και τότε θα εορτάσουμε πραγματικά Χριστούγεννα.

Διάπυρος προς τον δι᾽ ημάς νηπιάσαντα Θεόν ευχέτης

† Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια: